UTFODRA FÅGLARNA ÅRET RUNT

Utfodra fåglarna året runt

Sverige är det land där småfåglarna minskar mest just nu i hela Europa.

Det kan bero på en mängd olika orsaker bland annat på ett förändrat skogsbruk och utdikning av våtmarker. I skogen lever våra vanligaste fåglar såsom bofinkar, lövsångare, mesar, hackspettar, domherrar, starar osv och runt våtmarkerna håller måsar och vadare till.

Det vi kan göra för att hjälpa småfåglarna på traven så att de trivs och överlever här i Sverige är att ge dom rent och energirikt stödfoder, exempelvis talgbollar, talgkorvar, jordnötter, solrosfrön, hampfrön och näringsrik viltfågelblandning.

På somrarna behöver fåglarna mycket protein när de ruggar och lägger ägg. Mata gärna då med solrosfrön, havrekross och mjölmask. Undvik gärna fröblandningar med hårda och stora frön såsom havre och vete och bröd som lätt trillar ner på marken och drar till sig råttor. Se också till att det finns tillgång till vatten. 

Utfodra fåglarna året runt

På vintern gillar de flesta fåglar såsom grönfink, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita och domherre solrosfrön, hampfrön och fettrik mat som nötter och talg.

Nötterna ska vara obehandlade d.v.s. inte rostade eller saltade. Jordnötssmör och pellets är också en utmärkt föda.

Talgbollarna och talgkorvarna ska innehålla en hög procent oxtalg, och se till att undvika produkter med palmolja som tyvärr också börjat bli vanligt.
En bra talgkorv ska innehålla minst 20% oxtalg och en talgkorv minst 50% talg och jordnötsolja.

Vill du veta mer om vilka fåglar som besöker dig så titta gärna igenom ”Fågelskolan”. Där ser du också vilka produkter ur Slagbergas sortiment som passar till varje fågel.